Platform over design en techniek in de keukenbranche
Ventilatiefilters voor wasemkappen: niet allemaal filteren ze goed

Ventilatiefilters voor wasemkappen: niet allemaal filteren ze goed

Ventilatiefilters voor wasemkappen: niet allemaal filteren ze goed

Het ventilatieprincipe wordt bij talrijke wasemkappen toegepast. Maar de eenvoudigere montage en de iets lagere initiële investering zijn niet alles. Daarom loont het de moeite, dit van dichterbij te bekijken. Dat heeft Naber in het kader van een wetenschappelijke studie gedaan. Eén van de resultaten: de onderzochte plasmafilters ontgoochelden over de hele lijn.

Als partner van niet minder dan drie onderzoeksinstituten (zie hieronder) kon de firma Naber haar competentie op het gebied van keukenventilatie in de studie inbrengen. Naast aspecten van de energie-efficiëntie werd ook de kwaliteit van ventilatiesystemen op de proef gesteld. Zoals bekend, duwen deze toestellen de aangezogen lucht door meerdere filters om vet en geurtjes tegen te houden voordat de lucht weer terug tot in de ruimte geleid wordt.
Onderzocht werd onder andere, hoe goed de actieve koolfilters van wasemkappen met ventilatietechniek geurtjes tegenhouden. Daarvoor werd de concentratie van vluchtige organische verbindingen (VOC) vóór en achter de filtereenheid gemeten. De waarden bij nieuwe filters zijn zeer uiteenlopend. Met meer dan 95 procent van alle VOC haalt de filterbox GREENflow van Naber de meeste geurtjes uit de kookdamp. Ook meerdere andere van de merkfilters bereikten een filtergraad van net geen 95 procent. Slechtere filters verwijderen slechts ongeveer 80 procent van de geurvormende substanties uit de aangezogen waterdamp. Weinig verrassend: dikkere filters (30 mm) filteren beter dan dunnere (10 mm) die minder actieve kool bevatten, omdat de lucht langer in dikkere filters vertoeft.

Goede filters regenereren ook goed

Kwaliteitsverschillen bleken er ook te zijn na de regeneratie van de filters door het verhitten in de bakoven. Bij goede filters nam de mate aan vermindering van geurtjes met slechts ongeveer 3 procent af. Bij slechtere filters nam het reinigingsvermogen duidelijk met 8 tot 20 procent tegenover het oorspronkelijke reinigingsvermogen af. In de praktijk betekenen deze slechte resultaten dat bij het koken tot stand komende geurtjes vaker aanvullend via het venster afgevoerd moeten worden, gepaard gaande met navenant hogere verwarmingskosten.

Plasmafilters zonder effect

De drie onderzochte plasmafilters van twee fabrikanten ontgoochelden. Eén toestel functioneerde helemaal niet, de overstap naar een vervangend toestel leverde geen verbetering op. Bij de andere beide plasmafilters konden de onderzoekers geen verschil qua reinigingsvermogen met en zonder actief koolfilter dan wel plasmafilter vaststellen. Het reinigingseffect was dus uitsluitend aan het actief koolfilter te danken.

Waterdamp niet tot in de keukenkast leiden

Samen met nog andere resultaten van de studie, onder andere over detectiepercentages van wasemkappen, door sensoren gestuurde verrmogensregelingen en de invloed van verschillende systemen op de nastroming van lucht komt er een interessant beeld tot stand: bij de keuze van een efficiënte wasemkap met een goede detectie van de kookdamp die de lucht via aerodynamisch optimale kanalen zoals de innovatieve COMPAIR PRIME flow® en een muurdoorvoerunit van Naber naar buiten leidt, zijn er ook in de luchtafvoermodus geen of slechts minimale beperkingen bij het wooncomfort in een passiefhuis te verwachten. Dat geldt ook voor kleinere woningen waarbij de afvoer van de met geurtjes, schadelijke stoffen en vocht belaste, warme kamerlucht een grotere invloed op de energiebalans heeft. Worden er automatische vermogensregelingen voor de wasemkap gebruikt, dan neemt de invloed des te meer af.

De studie „Onderzoek van wasemkapsystemen in woonkeukens met betrekking tot energetische, stromingstechnische en hygiënische aspecten“ werd in opdracht van het Duits Federaal Instituut voor Bouw-, Stads- en Ruimteonderzoek (BBSR) uitgevoerd en door het Duits federaal Ministerie voor Openbare Werken op basis van de middelen van het innovatieprogramma “Toekomst Bouw” gesubsidieerd. Betrokken waren het Passiefhuis Instituut in Darmstadt, het ITG Instituut voor Technische Gebouwuitrusting en het Instituut voor Houttechnologie, allebei in Dresden, evenals de firma Naber uit Nordhorn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.