Platform over design en techniek in de keukenbranche
Wijn bewaren doe je zo

Wijn bewaren doe je zo

Een fles wijn die gekocht wordt om snel te degusteren bewaar je anders dan een beloftevolle wijn die nog een tijdje moet rijpen om tot z’n volle potentieel te komen. Wijnliefhebbers weten dat en kennen dus het verschil tussen wijnbewaar- en wijnklimaatkasten.   

Een traditionele wijnkelder met een reeks flessen is een wezenlijke investering. Wijnkenners die de investering doen willen dan ook koste wat het kost verzekeren dat hun zorgvuldig bewaarde wijn de moeite waard is om te drinken in plaats van simpelweg door de gootsteen te kappen. Maar net zo voor de occasionele wijndrinker die in het weekend bij het eten of ’s avonds voor de televisie een flesje wijn wil kraken met zijn of haar geliefde. Een wijn dient om van te genieten, niet om weg te moeten gooien.

naamloos-2-kopieren

Een wijnbewaarkast, vergelijkbaar met een traditionele wijnkelder.

 

Voldoen aan enkele voorwaarden

Niet alle wijnliefhebbers of -verzamelaars zijn gezegend met voldoende ruimte om een traditionele wijnkelder te installeren. Gelukkig beseften tal van fabrikanten dit ook en startten ze jaren geleden al met de ontwikkeling van een hele reeks toestellen die de omstandigheden in zo’n wijnkelder perfect kunnen nabootsen zonder dat er een grote ruimte voor nodig is. De geboorte van de wijnkasten. “Wijnen zijn niet identiek”, klinkt het bij de fabrikanten. “Je hebt dus sowieso verschillende optimale bewaaromstandigheden nodig om de verschillende soorten wijn te bewaren. Ook dien je rekening te houden met wat de bedoeling is. Gaat het om een wijn om snel te degusteren of gaat het om een wijn die nog even kan of moet liggen? Daaraan dien je ook de omstandigheden aan te passen.” Een rode wijn bewaren we best bij een temperatuur van 17°C, bij rosé en witte wijn is dat rond de 8°C. De ideale temperatuur om champagne en mousserende wijnen te bewaren is dan weer 5°C. Vandaag kan de temperatuur van de meeste wijnkasten, of het nu wijnbewaar- of wijnklimaatkasten zijn, heel nauwkeurig worden ingesteld. Meer zelfs, een opdeling in verschillende temperatuurzones blijkt ook mogelijk, al naargelang het model uiteraard. Steeds goed nakijken of navragen is hier de boodschap.

Naast de temperatuur is het belangrijk de luchtvochtigheid en -kwaliteit stabiel te houden en de flessen te beschermen tegen uv-licht. Warmte en vochtigheid versnellen namelijk het rijpingsproces. Flessen die enkele jaren liggen in een niet ideale omgeving kunnen wel eens tot onaangename verrassingen leiden. Een basisvoorwaarde die de fabrikanten onderschrijft, en waaraan misschien niet meteen gedacht wordt, is de stabiliteit van het geheel. Trillingen blijken nefast te zijn voor de goede bewaring van de wijn. De wijnkasten die vandaag beschikbaar zijn, garanderen een vibratievrije bewaring.

naamloos-3-kopieren

Dankzij de wijnklimaatkast is je favoriete wijn steeds op drinktemperatuur.

 

Wijnbewaarkasten vs wijnklimaatkasten

Maar wat is het nu het verschil tussen wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten?

Wijnbewaarkasten mag je vergelijken met een geoptimaliseerde wijnkelder die voor een constante omgevingstemperatuur en optimale luchtvochtigheid en -kwaliteit zorgt, perfect voor een rijping op de fles. Wil je gedurende een langere tijd de wijnen bewaren, stel dan de wijnbewaarkast in op een temperatuur tussen de 10 en 12°C. Wijnklimaatkasten houden dan weer de wijnen op de perfecte schenktemperatuur. Geen langdurige bewaring om een rijping op de fles mogelijk te maken maar wel de ideale temperatuur vasthouden om zo een lekker glaasje wijn te kunnen drinken wanneer je dat wenst. Wijnklimaatkasten kan je over het algemeen tot op de graad nauwkeurig instellen of zelfs indelen in verschillende temperatuurzones wanneer je verschillende soorten wijn ‘drinkklaar’ wenst te houden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?