Platform over design en techniek in de keukenbranche
Een advies moet passend zijn
Voor sommige consumenten kan een afzuigkap nog altijd een betere keus zijn.

Een advies moet passend zijn

Specialisme blijft een meerwaarde in de keukenbranche

Vanaf 1965 maken ze bij Novy al afzuigkappen. Deze productgroep hebben ze sindsdien omarmd en tot op de dag van vandaag zijn ze één van de échte afzuigkapspecialisten van Nederland. Salesmanager Fred van Liere van Novy kent de markt tot in de puntjes. Hij zag de afgelopen jaren de tendens verschuiven naar inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging.

Bronafzuiging via de inductiekookplaat is een grote trend.

Met onder andere Novy Easy en Panorama kent hij deze trend als geen ander. “Wij verkopen deze inductiekookplaten ook veel, echter merken wij dat er momenten zijn dat de consument eigenlijk een ander advies had verdiend.” Ook bij Novy vliegen ze als warme broodjes over de toonbank. De inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging. Fred van Liere kent de trend en vindt dit naar eigen zeggen prima. “Het gaat niet over goed of slecht en ik zie het niet als een strijd tussen inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging en de echte afzuigkappen. Het is alleen anders en daarom zouden we als branche nog wat meer kunnen doen voor onze eindgebruikers. Zoals kritischer zijn in wat we vragen aan de klanten en wat we ze vervolgens adviseren. Sommige klanten zijn niet per se op zoek naar wat het mooist of de huidige trend is, maar wat het beste is in hun situatie.”

Kooktypes

Er zijn eigenlijk een aantal vragen die beantwoord moeten worden. Fred: “Sommige komen dan uiteindelijk uit bij zo’n inductiekookplaat met afzuiging, maar anderen kunnen zomaar meer baat hebben bij bijvoorbeeld een plafondunit.” Fred geeft ons graag een aantal voorbeelden. “Is iemand klein behuisd, dan is het goed om te bespreken dat een inductiekookplaat met afzuiging toch aardig wat opbergruimte in beslag neemt. Vindt de gebruiker dat hij nog wel genoeg ruimte over houdt? Daarnaast is het goed om het kook­gebruik te bespreken, en uitleggen dat ook een kokend water kraan met zijn stoom, het verplaatsen van een dampende pan of het koken in een stoomoven zorgen dat er luchtjes en damp de ruimte in komen. Een afzuiging in de inductiekookplaat kan dit niet altijd even goed ondervangen. Dus als iemand dan veel de stoomoven gebruikt in plaats van inductiekookplaat, dan kan het advies zijn om niet voor kookplaatafzuiging te gaan.”

Plafondunits passen goed bij wensen voor totale luchtzuivering.

Algemene luchtzuivering

Dit soort vragen zijn belangrijk voor een goed advies, zo vindt Fred. “Bronafzuiging kan prima werken, soms heeft men meer baat bij het afzuigen van de totale ruimte, zoals een plafondunit. Onzichtbaar in de kamer, maar meer gericht op algehele luchtzuivering, en eventueel ook handig qua verlichting.”
Een plafondunit die antwoord biedt op dit soort vragen is de Novy Pureline Pro. Met zijn 90 of 120 centimeter breed, bewaakt hij de luchtkwaliteit. Met de Slimline ledstrip vervult hij alle verlichtingswensen. Deze is uiteraard aanpasbaar in intensiteit en kleurwarmte.

Uiteraard is de Pureline Pro met een app aan te sturen.

Feller tijdens het koken, maar daarna meer sfeer als dit gewenst is. Fred: “Afzuigkappen zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien. Zoals inderdaad verstelbare verlichting, maar ook automatische snelheidsregeling dankzij de optionele Novy Sense-sensor. Deze sensor detecteert kookdampen en geur. Hij past de werking en snelheid van de afzuiging aan op hetgeen gevraagd wordt om de luchtkwaliteit zo zuiver mogelijk te houden. Een afstandsbediening is niet meer per se nodig. Bediening via de kookplaat of de Novy app zijn mogelijk. Hiermee kan de gebruiker de plafondunit aansturen, maar kan men ook bekijken of het filter al toe is aan vervanging.”

Ons gesprek met Fred toont aan dat er best wat te wensen overblijft op het gebied van afzuigkappen. Voor keukenadviseurs is het wellicht een kans om door middel van een aantal extra vragen aan hun klanten zich te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.