Platform over design en techniek in de keukenbranche
Van gebruiksvoorwerp naar kunst en design

Van gebruiksvoorwerp naar kunst en design

Uitstraling afzuigkap stijgt in de keuken met sneltreinvaart

De afgelopen jaren is de afzuigkap in consumentenwaarde enorm gestegen. Ongeveer een kwart eeuw geleden werd er niet heel veel aandacht besteed aan de wasemkap tijdens de adviesgesprekken. De laatste jaren heeft de afzuigkap weliswaar extra concurrentie gekregen, maar steeg deze ook in uitstraling door de komst van steeds meer mooiere modellen. Een productgroep die soms bijna kunstzinnige te noemen is.

De leren afzuigkap van Wave werd met open mond door de markt ontvangen. (Beeld: Wave Kitchen Products)

Al in de jaren 30 en 40 kreeg de afzuigkap als zelfstandig apparaat vorm. Het eerste model was vaak een eenvoudige ventilator, bevestigt boven het fornuis, die lucht naar buiten duwde. Deze vroege afzuigkappen hadden beperkte efficiëntie, maar legden de basis voor verdere ontwikkelingen. 

Met de opkomst van de moderne keuken in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd de afzuigkap een integraal onderdeel van het keukenontwerp. Keukenadviseurs hielden rekening met de afzuigkap, mede ook doordat nieuwbouwwoningen niet altijd meer volledig gesloten keukens kregen. De keuken werd toentertijd al iets meer betrokken bij de rest van de woning. Men kreeg steeds aandacht voor het design van de afzuigkap, waardoor deze niet langer als alleen maar functioneel beoordeeld werd, maar ook als decoratief kenmerk van de keuken. De technologie verbeterde ook, met krachtigere ventilatoren en efficiëntere filtersystemen.

Altijd innoverend

In de daaropvolgende decennia zagen we verdere innovaties, zoals de opkomst van de recirculatiekap, die de lucht niet meer naar buiten afvoert, maar reinigt en weer terug in de keuken brengt. Dit bood flexibiliteit bij het installeren van afzuigkappen in gebouwen zonder directe afvoermogelijkheden naar buiten. Deze ontwikkeling gaf designers van afzuigkapfabrikanten steeds meer vrijheden om afzuigkappen ook mooier te maken of zelfs minder opvallend, zoals de vele plafondunits die daarop volgden en veelvuldig verkocht werden. Het recirculeren van de afzuigkap is tegenwoordig standaard. Luchtafvoer naar buiten is bij nieuwbouwwoningen al enkele jaren niet meer toegestaan. Gelukkig voor consumenten ontwikkelden de filtersystemen zich ook steeds beter. Niets was zo lastig om iedere keer filters te vervangen. Doorontwikkelingen met onder andere plasmafilters zorgen voor een langere levensduur per filter. 

Steeds slimmer

En hoe zit het tegenwoordig met de afzuigkap? Sinds de komst van inductiekookplaten met werkbladafzuiging hebben afzuigkappen er een grote concurrent bij. Dit zorgt er tevens voor dat fabrikanten van afzuigkappen er alles aan doen om innovaties door te voeren in deze branche. Dit lukt op het gebied van gemak voor de consument, maar ook qua design. Qua gemak zijn de geavanceerde sensortechnologieën een zeer welkome toevoeging geweest. Zij maken het mogelijk dat afzuigkappen automatisch reageren op veranderingen in luchtkwaliteit, waardoor ze efficiënter en energiezuiniger zijn geworden. Tevens hebben we een ontwikkeling gezien met het gebruik van apps. In eerste instantie werd er door de markt nog met de wenkbrauwen gefronst, maar het met een app aansturen van de afzuigstand, en daarbij ook nog het kiezen van het juiste licht (tegenwoordig in meer dan tientallen kleuren) maakt de afzuigkap veelzijdiger dan ooit. 

Werkbladafzuiging is immens populair. (Beeld: Electrolux)

Concurrentie maakt sterker

De afzuigkap is eigenlijk een ultiem voorbeeld waarbij concurrentie en een veranderende consumentenwens gezorgd heeft voor een innovatief product met innovatieve afzuigkapleveranciers. Dit zien we de afgelopen jaren terug in onder meer een afzuigkap met mooie leren afwerking, afzuigkappen met geluidsinstallaties en, als laatste hype, de framekap die we wellicht vaker gaan terugzien.

Al met al kunnen we alleen maar diep buigen voor de ontwikkeling van de afzuigkap. De leveranciers hebben zich niet uit het veld laten slaan. Uiteraard hebben ze er een stevige concurrent bij gekregen en is dit bij vrijwel alle leveranciers niet in de koude kleren gaan zitten. Maar het heeft wél gezorgd voor mooie producten. Hele mooie producten, met soms de K van Kunst. Het maakt ons allen nieuwsgierig wat de toekomst gaat brengen. Wij wachten met smart! 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.